Nem kell licensz

A képviselőház művelődési szakbizottsága ma tárgyalta Prigoana törvénymódosítási javaslatát. A kezdeményezés lényege, hogy az audiovizuális törvény licenszkötelezettségi előírásait kiterjessze az írott és online médiára. Nem állt meg itt –azaz tovább ment volna -, és szankcióként a licenszek felfüggesztését vagy azok visszavonását is kilátásba helyezte. Ez a kezdeményezés ellenkezik az európai gyakorlattal és az erre vonatkozó irányelvvel, amely egyértelműen leszögezi, hogy még az újságok és folyóiratok honlapjai sem képezhetik az audiovizuális médiaszabályozás tárgyát – arról nem is beszélve, hogy alkalmazhatatlan lenne. Egy kicsit hasonlítanánk Kínához és Iránhoz, és még távolabb lennénk a civilizált világtól. Pl. Angliában több, mint 300 évvel ezelőtt megszűntették a nyomtatott sajtótermékek – mert online még nem volt – licenszkötelezettségét. Igaz, hogy ez itt a Balkán… de 2010-ben vagyunk, hátha ez mentségünkre szolgál.
Egyébként a műsorszolgáltatók licenszkötelezettségének az az oka az, hogy a spektrum korlátozott és a legtöbbször állami vagy közvagyon tárgyát képezik. A javaslat továbbá sérti a szólásszabadságra vonatkozó európai és román alkotmányos előírásokat is.
Mindezt megértette és elfogadta a bizottság, majd egyöntetűen leszavazta a törvénymódosítási javaslatot, amelyet még a kezdeményezője sem tartott fenn… meg sem jelent.
Viszont nem ártana, ha a sajtó képviselői gyakrabban gondolkodnának el azon, hogy mi az oka az egyre szaporodó – igaz, hogy rosszabbnál rosszabb -, érdekeiket és jogaikat sértő kezdeményezésnek.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree