Őszi médiamozgások

A gazdasági helyzet ellenére az elmúlt időszakban igencsak felpörgött a hazai médiapiac. Csupán párat említenék az érdekesebb mozgásokból. Audiovizuális licenszet kért és kapott Patriciu Adevarul TV-je, illetve Prigoana Romania Ta televíziója. Egyik projekt sem csupán a 2012-es választási előkészületek tükrében érdekes; mindkettő nyereségorientált és a helyi televíziózásra épít, miközben a piac fontosabb szereplői pontosan itt spórolnak és sorra számolják fel helyi stúdióikat. Kérdés, hogy ettől színesebb lesz-e a piac vagy csak tovább polarizálódik a világ. Szintén az ősz újdonsága a Dolce Sport, amely újragombolná a hazai sportmédia erőviszonyait és hamarosan varható a Music Channel magyar klónja. Ugyanakkor az SBS újrahangolta az One fm-et, amelynek frekvenciáin már dübörög a rock, mert ott Rocktober van. Az övéké egyébként a Prima TV, a Kiss Fm és a Magic FM is. A Realitatea TV 9 évre szóló licensze október 30-án lejár… nyilván kérték, hogy újabb 9 évre hosszabbítsuk meg. Ma meghallgattuk az RTV képviselőit, a döntést csütörtökre halasztottuk. Egyáltalán nem mellékes az, hogy az RTV két nappal ezelőtt ötéves szerződést kötött az AseSofttal: nem eladasról van szó, csupán új managementről, 75 millió euroért – állítják a részvényesek. Hamarosan kiderül: a puding próbája az evés.
Közben Brüsszelben próbáljuk egységesen értelmezni az alternatív reklámozási formákat lehetővé tevő európai irányelvet – különösen a termékelhelyezés és a megosztott képernyős reklámozás okoz fejtörést mind a szabályozó hatóságok, mind a bizottság, mind a média képviselői számára.
Apropos! Legutóbbi brusszeli kiszállásom alkalmával újra tapasztaltam, hogy az Otopeni nemzetközi reptéren még mindig ugyanazt a két újságot terjesztik ingyenesen: a Curentul-t és a Curierul National-t. Gáz.

2 válasz: “Őszi médiamozgások”

  1. marcika

    Örülnék ha gyakrabban poszt-olna, nagy dolgok vannak alakulóban, s nem ártana megvitatni őket.
    Említenék példaként 3-at
    1. Miért büntetik kényük-kedvük szerint, alaptalanul, a hírtévéket? Bezzeg amikor magyar-gyalázó műsorok mennek, az esélyegyenlőség elvének be nem tartásával, egy figyelmeztetést sem rónak ki.
    2. Miért kell megszüntetni a TVR3 és TvrInfo adókat, szakmai szempontból??? Habár utóbbit a parlament dönti el, de nyilvánvaló hogy magánérdek-vezérelt döntés, Prigoana plasztik-adóinak kell a hely az analóg rendszereken.
    3. Mi ez a marhaság megint, hogy 40%-ban román zenét kell sugározzon minden hazai rádióadó? Hol van a szerkesztés szabadsága, a jóízlés???

  2. Kojak

    Kedves Marcika!

    1. Nem alaptalanul büntetjuk a két hírtévét. Gyakran megszegik a korrekt tájékoztatásra, az emberi méltóság tiszteletben tartására, a kiskorúak védelmére, valamint a reklámszabályozásra vanatkozó törvényes előírásokat.
    Minden döntéshez minimum 6 szavazat kell – apropos magyargyalázás.
    2. Bár vannak fenntartásaim ezek szakmai működtetésével kapcsolatban, a képviselőházi hallgatólagos elfogadást balesetnek tekintem, és bizom abban, hogy a Szenátos korrigálja a helyzetet.
    3. Törvénybe ütkozik a kezdeményezés, és szintén a Szenátusban kellene leállítani.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree