Válságos média

Aki azt gondolja, hogy őt a gazdasági válság nem érinti, téved. Téved, mert a válság már a házában van – feltéve, hogy van tévé és/vagy rádiókészüléke. Ha tévézel, érint a válság.

Valószínű, hogy a tévénézők többségét örömmel tölti el az a tény, hogy a reklámok időtartama jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, még akkor is, ha már nincs idő elmosogatni, vacsorát készíteni, gyereket tisztába tenni, mailekre válaszolni, hírekre kapcsolni stb. az esti filmet megszakító reklám alatt. Nos, leegyszerűsítve ennek az az oka, hogy a reklámozóknak kevesebb a pénzük, ezért kevesebbet költenek marketingre, így a műsorszolgáltatók a rendelkezésükre álló óránkénti 12 percet (a kereskedelmi csatornák esetében) nem tudják eladni. A nagyobb műsorszolgáltatók a tavalyi adatokhoz viszonyítva mintegy 40-50%-kal kevesebb reklámfelületet sikerült leszerződniük, és azt is alacsonyabb áron. Ennek az a következménye, hogy elmérgesedik a verseny a rohamosan csökkenő reklámbevételért. A verseny a műsorszolgáltatók esetében a nézettségre/hallgatottságra megy ki. Egyszerű: a cég ott reklámoz, ahol többen nézik (persze, egyéb mutatókat is figyelembe véve). Mi hozza a nézettséget? Nálunk a szenzáció, az erőszak, a szex, a botrány, a bulvár. Szóval számítok arra, hogy a válság miatt is egyre durvábbá váló hétköznapjaink a képernyőkön hatványozottan köszönjenek vissza, és nem számítok sem felelősségtudatra, sem mértéktartásra. És a helyzet sokkal sötétebb a rádióknál és a kisebb, elsősorban helyi médiaintézményeknél, ahol a legtöbb esetben a reklámbevétel eddig sem fedezte a működéshez szükséges költségeket sem. Ezentúl a tudatos vidéki médiafogyasztónak kedvenc helyi csatornáján egyre kevesebb saját készítésű műsorhoz, egyre több ismétléshez, a nézettségi versenyben feláldozott minőség helyett több amatőr műsorhoz, és természetesen kevesebb reklámhoz lesz szerencséje.

4 válasz: “Válságos média”

  1. Mancs

    Azt megértem, hogy a médiaintézmények helyzete aggasztja a Blog Gazdát, de még mindig nem az ő bőrére megy ki a válság! A Média által butiott népek bőrére , arra megy ki. Legalább csappan még jobban a médiafogyasztók tábora, vagy ha számban nem is, gazdasági ütőképesség és vásárlási erő szempontjából elhanyagolhatóak.
    Kinek jó ha erős a manipulativ média?
    Na kinek?

  2. ERobi

    Úgy érzem, a média öngólt rúgott: nagyon sokszor eltúlozva vetíti elénk a válság képeit – mert kis válság nem hír, a sztori az, ha nagy gáz van -, utána meg csodálkoznak, ha a fogyasztók ezt elhiszik, a cégek meg leállnak a reklámmal. A válság az első stádiumokban mindig pszihés alapon fejti ki hatását, gazdasági vonulatát legtöbbször csak később lehet érezni…

    S hogy mennyire túloz a média? Antena3 csütörtök este, lapszemle: nem jut eszembe a lapszemlét végző műs.vez. neve, de – szabad fordításban – ahogy kifejtette: “azt írják a lapok, hogy válság van… szerintem most még nincs is igazán válság, nem vagyunk a csúcson… szerintem majd júniusban tetőzik, meglátják, akkor majd nem lesz mit ennünk sem…”

    OK, magánvélemény, de egy egyszerű médiafogyasztó, aki még hisz a médiában, ebből mit szűr le?!

  3. firtos

    A média legfőbb két feladata az kellene, hogy legyen, hogy
    1. lehetőleg objektívan tájékoztasson
    2. elgondolkodtasson, ezáltal arra sarkaljon, hogy saját véleményünk legyen, és állást is foglaljunk a fontos kérdésekben / etikai, társadalmi stb. síkon
    3.lehetőleg magas szinten, kultúráltan szórakoztasson, ismereteket és eszméket közvetítsen

    Sajnos, pont ez az, amit a média manapság nem tesz: az olcsó, semmitmondó „valóságshow-k” és a szenzációra kihegyezett hírek, többnyire harmadosztályú filmek, valamint tartalom nélküli, emberbutító műsorok találhatók a kínálatban. A nagyon kis számú, színvonalas beszélgetések főműsoridőn túl, este későn vagy éjszaka vannak, ugyanis aki ezeket nézi, kisebbségben van, nem emeli a rating-et, és így nem kívánatosak sem a tévék management-je, sem a tarsadalom management-je számára. Manapság a gondolkodás luxus, szerintem a szellemi válság sokkal nagyobb a gazdasági válságnál is, mert minél többet nézik a tévét, annál inkább függenek önnön támasztott korlátaiktól.

  4. firtos

    elnézést, a média 3 feladata

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree