Melyik tröszt? Melyik autoritás?

Azok közé tartozom, akik kritikus szemmel követik, hogy mi zajlik a hazai médiában. Ha van okom, bírálom, sőt, elég gyakran szankcionálom. Ez van, de most erős késztetést érzek arra, hogy a média védelmére keljek, annak a médiának, amelyiket leggyakrabban azért büntetjük, mert nem tartja be a korrekt tájékoztatás elemi szabályait, lábbal tiporja az emberi méltóságot, mert nem ad lehetőséget a szabad véleményformálásra, bizonyítékok nélkül vádol és ítélkezik stb. Ezeket a szankciókat mind-mind a konkrét, egyedi eset kivizsgálása után szabjuk ki, többségi szavazás útján. Államfőnk minap többek közt azt nyilatkozta, hogy a mágnások által vezetett médiaintézmények aláássák az állami intézmények autoritását. Nos ezzel az állítással véleményem szerint több probléma is van, még akkor is, ha emberileg megértem méltatlankodását:
1 – A legsúlyosabb véleményem szerint az, hogy általánosít (egyébként ezt tartom a véleményformálók legelemibb bűnének).
2 – A felelős médiának nem feladata az állami intézmények tevékenységét dicsérni – láttunk már olyat 89 előtt. A maximum, amit elvárhatok, az az objektivitás.
3 – A nagy médiatrösztök kialakulása törvényes úton megakadályozható lett volna. Az antitröszt-törvény elfogadása azonban eddig senkinek sem volt érdeke. Most már késő.
4 – Melyik trösztről? de melyik autoritásról beszélünk? Szó nélkül kellett volna hagyni pl. azt, hogy miniszterelnök-jelöltje egy nap után meggondolta magát, vagy azt, hogy egy hónap kormányzás alatt három belügyminiszter váltotta egymást, vagy azt hogy feltörik a Ciorogarla-i fegyverraktárt, vagy azt, hogy a brassói rablógyilkos még mindig nincs kézrekerítve, vagy azt, hogy egy EP-képviselő, kormányszóvivő-jelölt mánélés klubban keveredik balhéba? Vagy egyébre gondolt? Mire? Ha nem általánosított volna, sajnos igaza lett volna, én pedig ezeket a retorikai kérdéseket nem kellene feltennem. Egyébként az OAT több esetben is fellépett, amikor egyes műsorszolgáltatók bizonyítékok nélkül próbáltak lejártani személyeket és/vagy intézményeket. (pl. a Catavencu vadászkórusa jut eszembe)Viszont azt sem tartom kizártnak, hogy a most 70%-ban számára megfelelő parlament tekintélyét félti, amelyikért eddig ilyen őszintén nem aggódott.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree