Apropos: polgári sportszerűség

Olvasom, hogy a frissen bejegyzett Polgári Párt Marosvásárhelyen kiegyezne az RMDSZ-el egy közös polgármestrejelölt támogatásában. Például Bölöni Lászlót ők is támogtani tudnák. Igencsak megható. Egy morális és egy politikai kérdés azért reflexszerűen megfogalmazódott bennem. Milyen vásárhelyi nem tiszteli, becsüli, szereti Bölöni Lacit? Ki ne lenne rá büszke? De ha mindenki szereti, beleértve a polgári párt polgármestert állítani kívánó állampolgárait is, akkor nem értem, hogy miért kell vele így bánni. Miért kell egy sportemberrel ilyen sportszerűtlenül bánni? Miért nem kérdezik meg az érintettet, mielőtt politikai színvallásra kényszerítenék? Vásárhelyen nincsenek szent tehenek, de vannak köztiszteletnek örvendő személyiségek, és nem értem, hogy miért kell nekik ártani. Bölöni László nem tartozik semmivel a vásárhelyieknek, ők tartoznak neki. A város jó hírnevének öregbítéséért sokkal többet tett sportemberként, mint egy volt, RMDSZ-es (és nem polgári) színekben és RMDSZ-es (és nem polgári) támogatottsággal tisztséget nyert polgármester, aki ma azon polgártársak egyike, akik ugyanabba a küzdelembe rángatnák be Bölönit, amelyben ő kudarcot vallott. Ha Bölöni Lászlót tényleg nagyrabecsülik, akkor hagyják szabadon dönteni. Ne hozzák kényszerhelyzetbe. Egyébként is, milyen felmérés alapján tartják esélyesnek Bölönit? Számoltak-e azzal, hogy elhamarkodott javaslatukkal, olyan vásárhelyi románok ellenszenvét is megnyerhetik Bölöninek, akik, mint minden vásárhelyi, ezidáig nagyrabecsüléssel vélekedtek az ASA egykori labdarugójáról? Számoltak-e azzal, hogy politikai buzgalmukban esteleg elriaszthatnak értékes embereket a közösségükért vállat munkától? Milyen mércével mérnek, amikor erdélyi magyar közéletünk egyike számára lealacsonyítónak titulálják a pártvezérséget, egy másik viszont legyen szíves és gombnyomásra vállaljon polgármesterséget?
A javaslat, a látszat ellenére, nem nagyvonalúságról, sőt nem is a városvezetés megszerzésének őszinte szándékáról győz meg engem, hanem arról, hogy polgártársaink semmi áron nem akarnak RMDSZ-es polgármester-jelöltet támogatni, csak azért sem. Nos, meggyőződésem, hogy a politikában pontosan ilyen rációszegény emberekre nincs szükség, és nem azért, mert bármilyen kompromisszumra képtelenek, hanem azért, mert a hatalom közelében rendkívül kártékonyak.
S ha már mindenképp ártani akarnak, felteszem tisztelt polgártársaimnak a kérdést: Kolozsváron nem akarják Kányádi Sándort jelöltetni?
(P.S. A polgár szó gyakori előfordulása ma már nem téveszt meg senkit.)

6 válasz: “Apropos: polgári sportszerűség”

  1. tofi

    Még szerencse, hogy az előző helyhatósági választásokon az RMDSZ-es jelölt
    “diadalmaskodott”.

  2. kukk

    Te jo eg, ilyen szovegekkel fogsz majd untatni?!

  3. Árus Zsolt

    “A javaslat, a látszat ellenére, nem nagyvonalúságról, sőt nem is a városvezetés megszerzésének őszinte szándékáról győz meg engem, hanem arról, hogy polgártársaink semmi áron nem akarnak RMDSZ-es polgármester-jelöltet támogatni, csak azért sem. Nos, meggyőződésem, hogy a politikában pontosan ilyen rációszegény emberekre nincs szükség,…”
    Rációszegény, azt mondod?
    Mitõl lenne racionális az RMDSZ jelöltjét támogatni, egy közös jelölttel szemben? Erõsen úgy néz ki, hogy nem vagy tisztában a racionális szó jelentésével. Elmagyarázom: Az RMDSZ jelöltjére még az RMDSZ tagok egy része sem fog szavazni,mert sokan nem szeretik Borbélyt. Ezzel szemben egy közös jelöltre mind a két tábor szavaz, már csak azért is, mert örvendeni fognak, hogy lám, csak kiegyeztek egy jó ügy érdekében. Sõt, még románok is lesznek, akik Bölönire szavaznak inkább, mint Floreara. Ezek mind ésszerû, racionális dolgok. S az ész, a ráció azt mondja, hogy ezzel a módszerrel vissza lehet szerezni azt, amit pont Borbélyék veszítettek el nyolc éve.

    “S ha már mindenképp ártani akarnak, felteszem tisztelt polgártársaimnak a kérdést: Kolozsváron nem akarják Kányádi Sándort jelöltetni?”
    Ez olyan de olyan gyenge volt! Szánalmasan gyenge! Talán te is szégyelni fogod magad miatta pár év múlva.

    Lényeg a lényeg: Bölöninek lenne esélye nyerni, s etöl az esélytõl fosztjátok meg ti a vásárhelyieket.

  4. Kojak

    Kedves Zsolt!

    Anélkül, hogy sokat részletezném:

    1 Egy jelöltet, mielőtt jelölnéd, illik megkérdezni szándékáról.
    2 Egy jelölt attól közös, hogy két vagy több szervezet támogatja. Erről jó lett volna megkérdezni másokat is.
    3 Van felmérésetek arról, hogy Bölöni László megnyerné a választásokat Marosvásárhelyen? Esetleg a románok milyen arányban szavaznának rá?
    4 Azt, hogy ezelőtt 8 évvel Borbélyék veszítették el a választást, még te sem hiszed. Gondolom Te is ismered Fodor Imre urat, és polgármesteri munkáját is.

    Ami pedig az oktatási paktumhoz való hozzászólásodat illeti, pár tárgyi hibát leszámítva egyetértünk. Látom, hogy a bukaresti politikai járásokat is belülről ismered, ezért – engedelmeddel – különböző oktatási kérdésekben konzultálni fogok veled, és bízom abban, hogy nem csak megmutatod a helyes irányt, esetleg a célt, hanem az oda vezető utat is.
    Ha szabad megkérdeznem, a szerintem sem jó oktatási törvénycsomaghoz, hány módosító javaslattal szóltál hozzá? Melyek azok? Hátha közösen érvényesíteni tudjuk.

  5. Árus Zsolt

    1. Egyetértünk. Meg is kérdeztük, mielõtt javasoltuk. Tehát nem értem mi a gond!

    2. Igen, természetesen attól közös. Nem is állitottuk, hogy közös, hanem JAVASOLTUK közös jelöltnek. Borbélyék meg azonnal hozzálttak meggyõzni, hogy ne vállalja. Sikerült nekik. Te most elégedett vagy? Én nem.

    3. Néha elegendõ a józan ész, nem kell hozzá költséges felmérés. Nektek persze több lehetõségetek van, készíthettek felméréseket is. Készítettetek? Ha nem, akkor miért nem? Ha igen, akkor netán az jött ki, hogy Borbély esélyesebb, mint Bölöni?

    4. Bizony úgy volt. Kicsit érdeklõdj utána, hogy miképpen cserélték el a polgármesteri széket a megyei elnökével. Ha jó helyen tapogatózol, azt is megtudhatod, hogy milyen személyes gazdasági érdekek motiválták az egészet. S mindez független attól, hogy ki is Fodor Imre. Azért még nyert volna az elsõ fordulóban, ha nem nézik ölbetett kézzel Borbélyék, hogy szavazatok garmadáját érvénytelenítik a cinkos román pártok képviselõi.

    Oktatás:
    Nem világos, hogy milyen tárgyi hibára (tárgyi tévedést akartál írni?) gondolsz, kérlek pontosíts.
    Amúgy gúnyolódni szabadidõdben annyit és azzal gúnyolódsz, amennyit és akivel akarsz, de ha már mindannyiunk pénzén felelõs beosztásban vagy Bukarestben, s elvben a magyarok érdekeit képviseled, akkor jobban meg’kellene gondold, hogy mit és hogyan teszel.
    Az oktatási tövénnyel kapcsolatos meglátásaimat pedig megírtam annak idnején a minisztériumnak ( a proiecte.legi@medc.edu.ro címre). Konkrétan ezt:
    =======================================
    Bunã!
    Referitor la proiectul legii învãtãmîntului preuniversitar as dori sã atrag atentia asupra unor principii, care ar trebui respectate.

    1. Fiecare om are o singurã limbã maternã. Orice altã limbã este o “limbã strãinã” pentru el. În consecintã pentru maghiarii din România limba românã TREBUIE învãtatã dupã metodologia predãrii limbilor strãine, chiar dacã este vorba de limba oficialã a statului. Cu altr cuvinte: dacã chiar se urmãreste sã se învete limba românã copiilor minoritari, este imperativ necesar sã se foloseascã metodologie adecvatã. Altfel se ajunge la concluzia logicã, cã scopul NU este învãtarea limbii, ci strsarea si frustrarea copiilor minoritari.

    2. Principiliu egalitãtii în drepturi si sanse este unul universal, si trebiie respectat cu ocazia tuturor examenelor. Este indmisibil, ca copii maghiari sã aibã un examen în plus la capacitate, la teze unice, respectiv la bacalaureat. Structura acestor examene TREBUIE sã fie identicã, indiferent de limba maternã a copiilor. La teze unice de exemplu nu este corect, ca unii copii (mã refer la români) sã scrie teze de istorie,geografie, matematicã si limba maternã, iar cei maghiari si aibã o dosciplinã în plus, o limbã strãinã. Legea trebuie sã fie conceputã în asa fel, încât toti copii sã fie tratati în mod egal, fãrã discrimirare. De altfel Cosiliu pentu Combatera Discriminãrii a fost sesizat deja cu aceastã problemã si din câte stiu a dat dreptate celor care l-au sesizat.
    =======================================

  6. Árus Zsolt

    Látom meggyõztelek arról, hogy tévedésekben éltél eddig. :-)

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree