Kampány(cs)end

Lejárt a kampány. Láttuk, mit tudnak a politikusok, és azt is, hogy mit tud a média. Kampány közepén foglaltam el helyem az OAT-ban, amiért annak idején egyáltalán nem rajongtam, de amit így utólag hasznosnak tartok. Intenzívebb volt a munka, nagyobb a tempó, ilyenkor az emberek is őszintébbek, sok fontos információval gyarapodtam aránylag rövid idő alatt. A napi ülésezésnek köszönhetően jobban megismerhettem kollégáimat, az intézményt és a romániai audiovizuális médiáról is átfogóbb képet kaptam. Az ország legkülönbözőbb részeiből kerestek meg különbnél különb panaszokkal, hol a pártok panaszkodnak a médiára, hol a média a pártokra. De nyugi, ezek egymásra utalt világok, nincsenek versenyben egymással. Az igazi verseny a pártok között és a médiabirodalmak között zajlik. A médiatrösztök a rating-ért hajtanak, ezért ha kell, az időt is előreviszik. (Az Antena3 előrevitte az órát, hogy hamarabb közölhesse az exit poll eredményeket.) Ám a pártok leleményessége is határtalan, ami a negatív kampányt illeti. Betekintést nyertem a hírtévék harcába, a médiafogyasztók ízlésvilágába, így pl megtudtam, hogy este 8-ig a hírvesenyt a Realitatea nyeri, azután akármit kitalálhat, az Antena3 a király, éjszaka az OTV rulez, Elodia mindent ver, az Acasă a TVR1-et, a foci a politikát, a szappanopera a választásokat; az értékek és az érdekek továbbra sem találkoznak… talán a végtelenben.
Addig is egy kis statisztika a hat hetes médiakampányról: 93 televízió, 66 rádió és 36 kábeltelevízió közvetítette a helyi kampányokat, több mint 300 esetet elemzett az OAT, ebből mintegy 130-at panaszlevelek alapján – amiből több mint 100 pártoktól érkezett -, a többit pedig hivatalból vizsgáltuk ki. A pártok nem tudják, hogy mi a klip, a moderátorok egy része nem tudja, hogy mi a méltányosság és esélyegyenlőség, hagyják kibontakozni a bizonyítékok híján vádaskodásba lendült jelöltet, a médiaszolgáltatókat pedig kimondottan zavarja a kampánycsend, valamint a hétvégi kampányszünet – ezek voltak a leggyakoribb kihágások.
Ezúton is köszönöm az ORTT-nek, hogy a második forduló előtt – az első fordulóban a magyarországi tévéadók által elkövetett kampánycsend-sértések megismétlésének megelőzése végett – közleményben hívta fel a média figyelmét a romániai helyhatósági választásokat szabályozó törvény kampánycsendre vonatkozó előírásaira, miközben a romániai magyar elektronikus sajtó az országos átlagnál jóval kevesebb panaszra adott okot.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree