Államtanácsosként utoljára

Brüsszel, Európai Parlament, Kisebbségi Intergroup + Project on Ethnic Relations – 2008. május 7.

„Szász Attila, a román kormány államtanácsosa úgy vélekedett, szükséges a kisebbségi jogok kivívása terén elért eredményeket összegezni, az ún. új és régi tagállamokban, illetve a tagországok és az EU szintjén, az egyéni- és kollektív jogok szempontjából egyaránt. Ugyanakkor összegezni kell az európai kisebbségek problémáit is, még akkor is, ha ezek sajátosak és tagállamonként eltérőek. – Az egymás iránti szolidaritás, szorosabb együttműködés és közös ügyek beazonosítása nélkül az európai kisebbségek érdekvédelme nem érvényesülhet.
– Marosvásárhelyről, Bukarestből szemlélve az EP tevékenységét, úgy tűnik, hogy az EU legilletékesebb intézményében a kisebbségi kérdés tabutéma. A kisebbségi kérdések rendezése, felelős megoldásokon való együttgondolkodás nélkül nem lehet hosszú távú stratégiákat kidolgozni olyan területeken, mint például az oktatás, művelődés vagy munkaerőpiac.
A kölcsönös bizalom és megismerés nélkül nehéz eredményeket felmutatni ezen a téren. Komoly problémát jelent például az is, hogy egy régióban élő, különböző nemzetiségű kortárs művészek, értelmiségek nem ismerik egymás munkáit, nem tudnak egymásról. Ilyen értelemben a közös magyar-román kormányülések hasznosak lehetnek.
Nem vonatkoztathatunk el térségünk realitásaitól – hangsúlyozta Szász Attila. A kisebbségi kérdések rendezése szempontjából Koszovó precedenst jelent, hisz ez az első olyan eset, amikor a nemzetközi közösség megoldásokat keres etnikumközi problémák megoldására. Meggyőződésem, hogy a térség egyik legnagyobb kihívása a koszovói szerb közösség kollektív jogainak biztosítása lesz.” (RMDSZ-tájékoztató – ugyanitt lásd Sógor Csaba és Markó Attila felszólalását)

P.S. Az Intergroup tegnapi ülésén az EP-ben jelen lévő kisebbségek képviselői vettek részt. Sajnos sem magyarországi, sem román EPP-es kollegáink nem tiszteltek meg jelenlétükkel, sőt még az Európai Szabad Szövetség egyetlen magyar tagja sem képviseltette magát, és erdélyi liberális kollégánknak is akadt egyéb elfoglaltsága, pedig ez az egyik legmegfelelőbb fórum sajátos problémáink felvetésére. A tegnapi ülés fő témája pontosan a kisebbségek problémáinak markánsabb megjelenítése, az Európai Unió legmagasabb szintjén történő kezelése volt. A jelen lévő román EP-képviselők sem ültek tétlenül. Retorikájuk könnyen megtéveszti mindazokat, akik nincsenek hozzászokva a balkáni politika fonákságaival. De mindettől eltekintve úgy gondolom, hogy párbeszéd volt, még ha éles is az ezúttal többségben lévő kisebbségek és kisebbségben lévő többségiek között. Egy rezolúció elfogadása, illetve annak esetleges tartalma mellett szó volt ott nem létező, vagy erősen értelmezhető európai standardokról, tagországbéli és európai képviseletről, egyéni és kollektív jogokról, autonómiáról, régiókról, asszimilációról, hagyományos vs ún. új kisebbségekről, párbeszédről és konfliktusról, diszkriminációról, kozmopolita Európáról… sőt Koszovó mellett, Tibet is téma volt, a franciák egyik új vesszőparipája… pont az övéké?

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree