Kampány számokban

… természetesen az audiovizuális médiára vonatkozóan, tovább nem nagyon merészkedem.

Annak ellenére, hogy van egy választási törvény, amely garantálja a jelöltek számára az egyenlő esélyeket és a ingyenes szereplést az audiovizuális médiában, a számok másról tanúskodnak.
A teljesség igénye nélkül vegyük sorra a műsorszolgáltatók tevékenységét a kampány első négy hetében a politikai részvétel, illetve a kampány türkrözése szempontjából.

Realitatea TV:
Hírekben: Basescu 144-szer, Geoana 106-szor, Antonescu 100-szor, Oprescu 68-szor, Kelemen Hunor 21-szer.
Promociós anyagokban: Basescu 2óra 43 percet, Antonescu 2 óra 7 percet, Geoana 1,48-at, Oprescu 53 percet, Hunor: 0
Vitaműsorokban: Antonescu 11 alkalommal szerepelt, pártjának képviselői pedig 111-szer, Goeana 3-szor, támogatói 137-szer, Basescu 1-szert, a PD-l képviselői 125-ször, Oprescu 7-szert, szurkolói 8-szor, Hunor 4-szer, az RMDSZ képviselői pedig 15-ször.

Antena3
Hírekben: Geoana 86-szor, Basescu 69-szer, Oprescu 68-szor, Antonescu 60-szor, Hunor 28-szor
Promociós anyagokban: Geoana 3 óra 16 percet, Oprescu 2,18-at, Antonescu 1,27-et, Basescu 19 percet, Hunor 5 percet szerepelt
Vitaműsorokban: Antonescu 9-szer, a liberális kollégái 111-szer, Geoana 1-szer, a PSD-és támogatói 130-szor, Baesecu 1 alkalommal, a PD-l-sek 56-szor, Oprescu 7-szer, támogatói 12-szer, Hunor 2-szer, RMDSZ-es kollégái 7 alkalommal vettek részt.

TVR1Nem közvetített híreket a kampányról, és nem szervezett igazi vitaműsorokat – ezzel sokat veszített szerepéből és hitelességéből. Erre még külön visszatérhetünk. A pseudo-viatműsorokban nagyvonalakban sikerült biztosítani az esélyegyenlőséget, de már ebben sem voltak olyan pontosak, mint az előző kampányokban. Némi különbség a jelöltek promoválásában mutatható ki: Geoana 54 percet, Antonescu 43-at, Baesescu 42-öt, Hunor 35 percet szerepelt.

A B1 csak Basescut és Antonescut promoválta. Előbbinet 12 percet szánt, utóbbinak pedig 1 percet, a többieknek semmit.
Vitaműsorokban: Basescu 3-szor, PDL 52-szer, Antonescu 5-ször, PNL 20-szor, Hunor 2-szer, RMDSZ 4-szer, Geoana egyszersem, PSD 17-szer.

Kuriózumként megemlítem az Etno tévét, ahol csak Basescut promoválták 14 órán keresztül. A vitaműsoraikban Basescu 5-ször, PDL-és kollégái 20-szor, Antonescu 1-szer, liberális támogatói 5 alkalommal, Geoana nem vett részt, 3 PSD-és képviselte őt. Itt a demokratapárti tulajdonos (Prigoana) elő műsorban nyilatkozta el magát, hogy ő pénzért promoválja saját pártját, illetve jelöltjüket. Hivatalosan rákérdeztünk erre az elszólásra, de azóta sem kaptunk választ.

Akit bővebben érdekelnek a kampánystatisztikák: www.cna.ro.

Nézettségi mutatók

Az egész kampány során csupán két olyan mozzanat volt, amikor a választások iránti érdeklődés a nézettségi mutatókban is tetten érhető. Egyébként nagyon kicsi volt az eltérés a kampány és az azt megelőző időszak nézettségi mutatói között.
Nos, az első ilyen pillanat a november 20-i, joggal sokat vitatott és bírált Basescu-Geoana-Antonescu vita volt, amelynek nézettsége a GFK adatai szerint a Realitatean 7,8%, a TVR1-en 7,1%, az Antena3-an 6,8%-os volt.
A második fontos mozzanat az exit poll eredményeinek közvetítése volt. Ekkor a Realitatea TV nézettsége 10,6%-os volt, az Anteana3-é 7,1%-os, a TVR1-é 3,5%-os.

A statisztikák sok mindenről tanúskodnak és főleg sokféleképpen olvashatók, de vannak egyértelmű konklúziók, mint például:
- a hírcsatornák – amint az várható is volt – sokkal aktívabbak voltak az;
- a hírcsatornák „állandó” fogyasztóinak zöme előre jól meghatározott politikai opcióval rendelkezik, ezért az a médiastratégia bizonyult hatékonyabbnak, amely megcélozta a többi műsorszolgáltatót is, a határozatlanabbakat. (PRO TV, Antena1, Prima, Kanal D, Etno, Taraf stb + helyi televíziók);
- a fenti műsorszolgáltatók szinte kivétel nélkül megszegték a választási törvényt, és a CNA határozatát, és önkényesen eldöntötték, hogy kik esélyesek és kik nem, A, B és C-ligás jelöltekre osztva fel őket – kaptak is ezért büntetéseket. Ilyen szempontból nagyon „érdekes” pl. Oprescu gyakori szereplése, komolyabb támogatói háttér nélkül sokkal többet szerepelt, mint más, nála sokkal jobb eredményeket elért jelöltek.
- egyes műsorszolgáltatók egyértelműen felvállalták politikai opcióikat – amit egyetlen törvény sem tilt -, de ez a vállalásuk sajnos komoly méltánytalanságokat és végső soron törvénytelenségeket eredményezett, amelynek kárát ezúttal is a korrekt tájékozódásra igényt tartó választó látta.
- ha már a számoknál tartok, nem hiszem, hogy a második fordulóban a két versenyben maradt jelölt közötti különbség nagyobb lesz 4%-nál – ebben az olvasatban Hunor szavazói akár királycsinálók is lehetnek.

Ja, Crin Antonescu tegnap jól megdorgálta a mogulokat a manipulált közvéleménykutatásokért, de a médiafelületet akár meg is köszönhette volna, mert “bőkezüek” voltak vele.

4 válasz: “Kampány számokban”

  1. csomh

    Kérdés: a nézettséget csak hagyományos készülékeken vagy interneten is követitek? Azért kérdezem, mert az ismeretségi körömben a pénteki vitát majdnem mindenki interneten követte.

  2. Kojak

    Jogos észrevétel. Csak a televíziós készülékeket, ú.n. people meterekkel. Nem mi mérjük, hanem a GFK.

  3. desdemona

    a hírekben való szereplésért vajon nem kell fizetni? gondolok itt arra, hogy x vagy y ezt vagy azt csinált különböző helyeken….én ugy hallottam, hogy igen, hisz amikor ilyen műsor ment akkor a bal lenti kockában megjelent az az ikon ami, azt jelezte, hogy kampány műsorról van szó

  4. Kojak

    A törvény értelmében a kampány ingyenes az audióvizuális médiában. Az OÁT határozata 3 típusú műsort különböztet meg: hír, vita és promoválás. Amire Ön utal – valószínű a promoválás – nem tekintjük hírnek. A promoválás leggyakoribb formája ezúttal a különböző jelöltek kampányeseményeiről való élő közvetítés volt. Tehát azért, mert promoválás, törvényesen – ismétlem: törvényesen – nem kérhettek pénzt.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree