Vihar a biliben

Nyilvánosságra hozták a Globális Korrupció 2009-es Barométerét. A legtöbb romániai sajtótermék be is számol az adatokról. Közlik, hogy milyen szervezet végezte a méréseket, hol, mikor, mekkora mintán stb… Természetesen az is kiderül, hogy ezen a téren Románia még mindig utolsó helyen az EU-ban, hogy továbbra is a parlament, a politikai pártok és az igazságszolgáltatás a legkorruptabb intézmények stb. Nos kicsit alaposabban utána néztem: több mint tíz központi román lapban találkoztam ezzel a hírrel és párszor a román audiovizuális médiában. Zömük hanyag eleganciával feledkezett meg arról, hogy e korrupciós fokmérő egyik releváns újdonságáról tájékoztassa a manipulálásra ellenben alkalmasnak tartott médiafogyasztót. Az újdonság abban áll, hogy az idei barométerben először jelenik meg a média, mint korrupt intézmény. Ez számukra (már) nem hír? az elhallgatás pedig módszer? Apropos, látott-e valaki egyetlen hírt a két román hírcsatornán a csíkszeredai vagy a vásárhelyi tiltakozásról? vagy a kolozsvári műemlékeken elhelyezett táblákról? vagy egyes magyar politikusok normális körülmények között minden biztosítékot kiverő nyilatkozatairól?
És ha már az elhallgatásnál tartunk, íme pár adat az OÁT kampány-monitorizálási eredményeiből:
a Realitatea TV a kampány első három hetében 4916 másodpercben számolt be híradóiban a PDL kampánytevékenységéről, 3106-ban a PSD+PC akcióiról, 1946 másodpercben a PNL kampányáról és 0 (nulla) másodpercben az RMDSZ kampányáról. Ami a kampány témájú vitaműsorokat illeti, az első három hétben a PDL jelöltjei 43 műsorban szerepelek, a PSD-PC jelöltjei 24-ben, a liberálisoké 20-ban, az RMDSZ-é pedig 2-ben. A politikai pluralizmus szempontjából a kép a következő: híradókban az PDL 13303 másodpercet, a PSD-PC 13509-et, a PNL 3310-et, az RMDSZ 66-ot, parlamenten kívüli és független jelöltek pedig összesen 1851 másodpercet szerepeltek. Általános témájú politikai vitaműsorokban a helyezet három hét után a következő: PDL 141 szereplés, PSD-PC 126, PNL 101, RMDSZ 8.
Lássuk a másik a hírcsatorna adatait. Az Antena3 kampányhírei az első három hétben: PDL 4546 mp, PSD-PC 5829, PNL 2628 mp, RMDSZ 18 mp. Becali, Vadim, EBA és palamenten kívüli társaik összesen 531 mp. Kampánytémájú vitaműsorokban a PDL képviselői 48-szor szerepeltek, a PSD-PC jelöltjei 51-szer, a liberálisok 31-szer, az RMDSZ 2-szer. A politikai pluralizmus pedig a következő adatokban tükröződik: PDL 23985 mp, PSD-PC 23585 mp, PNL 7320 mp, RMDSZ 276 mp. Általános politikai témájú vitaműsorokban a jelenlét: a PDL képviselői 99-szer, a PSD-PC 115-ször, a PNL 61-szer, az RMDSZ 8-szor.
Ezek csupán mennyiségi adatok, nem kellene különösebb jelentőséget tulajdonítani nekik, hisz a lényeg a tartalomban, nemde? Csakhogy van két jogszabály. Az egyik a választási törvény alapján szabályozza az EP választási kampányt az audiovizuális médiában, a másik pedig a politikai pluralizmusra vonatkozik, és 60%-40% arányban szabályozza a politikai hatalom és ellenzék jelenlétét a politikai témájú hír és vitaműsorokban. A maga nemében mindkét jogszabály kissé abszurd és nehezen alkalmazható, és a méltányosság és szakmaiság hiánya különben sem pótolható jogszabályokkal. Ha pedig létezne méltányosság és szakmaiság, valószínű nem lenne szükség ilyen törvényekre. Egyébként az említett műsorszolgáltatókat a kampány során többször is büntette az OÁT, de igazán nem ez fáj nekik, hanem az, hogy az amatőr, lassan mindenki által tetten ért manipulálási szándék e két hírcsatorna nézettségét napi átlagos 1% alá küldte. Pl. a GFK adatai szerint a Realitatea szerdai napi átlagos nézettsége 0,8%, az Antena3-é pedig 0,5%, a napi csúcsértékek pedig alig haladják meg a 2%-ot.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree