Újra kampányról

Az OAT-ban ismét kampányszabályozásról tárgyalunk. A kormány sürgősségi rendelettel úgy döntött, hogy az EP választási kampány a kereskedelmi műsorszolgáltatók esetében fizetéses alapon működik, úgy ahogy legutóbb a parlamenti választásokon. Akkor a döntést a Parlament hozta, most a kormány döntött így. Az audiovizuális médiában történő kampány részletes szabályozását a kormányrendelet ezúttal is az OAT-ra bízta.
Véleményem szerint az alapelv maga helyes: a közszolgálati adók esetében a kampány tükrözése kötelező és ingyenes, míg a kereskedelmi szolgáltatók esetében gazdasági alapon működik. Ideális esetben valószínű, hogy alkalmazható is lenne. Az OAT határozata bármilyen világosan leszögezheti, hogy melyek lehetnek azok a műsorok, amelyekért a kereskedelmi csatornák pénzt kérhetnek a politikai szervezetektől, jelöltektől, gyakorlatilag ellenőrízhetelen, hogy ki, milyen műsorért mennyit fizetett. A határozat-tervezet értelmében csak a promováló műsorokért lehet fizetni, hírekért, vitaműsorokért nem. Éppen ilyen megfontolsából, hogy elkerüljük az őszi kampányban tapasztalt visszaéléseket igyekszünk leegyszerűsíteni és világosabbá tenni a szabályokat – persze, tisztában vagyok azzal, hogy ezúttal sem lesz tökéletes. Az egyik alapvető módosítás az, hogy eltűnik a választási hír fogalma. Ami azt jelenti, hogy a hír az hír, és kizárólag a műsorszolgáltató szerkesztői szempontjait tükrözi, figyelembe véve az audiovizuális törvény és a kód előírásait a párttatlanságra és méltányosságra vonatkozóan. A pártok is természetesen bemutathatják saját optikájukból a kampánytevékenységüket az általuk leszerződtetett műsoridőkben, amelyről tájékoztatni kell a médiafogyasztót. Ja, végre eltűnt a határozattervezetből a nemzeti szimbólumok használatát tiltó cikkely. A műsorszolgáltatók és a választásokon megméretkezők figyelmét továbbbá felhívnám az szoros határidőkre (4. és 5. cikkely). Egyébként a tervezet teljes szövege letölthető itt. Kedden egyeztetünk a műsorszolgáltatók, illetve a civil társadalom képviselőivel, és ha minden ütemterv szerint halad, csütörtökön véglegesítenénk a határozatot. Ha valakinek észrevétele, módosító javaslata van, kérem csipkedje magát.

2 válasz: “Újra kampányról”

  1. ERobi

    Cap.3, Art. 10: Radiodifuzorii privaţi pot difuza contra cost numai producţii audiovizuale de promovare electorală la care nu au niciun fel de contribuţie editorială şi care sunt realizate exclusiv de către competitorii electorali.

    Ha jól értem, csak olyan kampányanyagokat nyomhatunk, amelyek nem nálunk készültek és amelyeknek előállitásában nem vettünk részt.

    Ha igy van, ezzel az a bajom, hogy minőségileg (tehnikai és szerkezeti értelemben) nem tudjuk ellenőrizni, mit akarnak majd a pártok lejátszatni velünk. Ők átküldik, mi meghallgatjuk, elmondjuk, hogy szarul szól, meg helytelenül van, de ők majd visszajeleznek, hogy ez van, ők fizetnek mi meg aztán ezt játszuk le és csók…

    Központilag a pártok még lehet, hogy profi stúdiókhoz fordulnak majd az anyagok elkészittetése végett, helyi szinten azonban ezt nem tartom valószinünek. Összefércelt, recsegő-ropogó szpotok szólnak majd a rádiókban, élmosódott, lagzi-kamerával rögzitett klippek mennek majd a tévékben…

    Főleg magyar rádiók esetében gond ez, a román pártok az eddigi tapasztalatok alapján magával a magyar médiával fordittatták le az anyagaikat, elküldték a szpotot, a sajtóanyagot, hogy csináljunk belőle magyarul szólót, mert nekik nincs, aki megcsinálja… Mi ezentul majd elmonjuk, hogy nem lehet, erre majd ők diktafonnal felvesznek valamit – tehnikai minőségi romlás -, ami helytelenül van leforditva, ráadásul az ürge, aki felmondja, akcentussal beszéli a magyart – szerkesztési minőségi romlás – és akkor mi meg játszuk majd…

    Egyelőre ennyi, ha még van valami, irok,

    Erdei Róbert
    City Rádió

  2. Kojak

    “…contributie editoriala…” – ezen van a hangsúly. A szabályozás lényege, hogy elkerüljük pl. azokat az eseteket, amikor a pártok gyártják a híradót, vagy fizetnek a vitaműsorokért, ahol majd szépen leütik a magaslabdákat. A klippekkel eddig sem voltak különösebb gondok, és a rájuk vonatkozó szabályozás nem változik.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree