Drakula vezethet Trabantot, ihat Bem-bemet, ehet Eugeniát

A kormány sürgősségi rendelettel módosította az audiovizuális törvényt. A napokban megjelenik a Hivatalos Közlönyben, s rá három napra már alkalmazzuk is, addig míg a parlament újra nem módosítja, ha módosítja Hiszen minden sürgősségi kormányrendeletet a parlamentnek jóvá kell hagynia… vagy nem.
Nos a módosítások, melyeknek lényege az európai irányelv átültetése, elsősorban a reklámszabályozások enyhítésére, a médiakoncentráció korlátozására, valamint a digitális televíziózásra vonatkoznak.
Csak semmi pánik. A reklámfeltételek enyhítése nem jelenti azt, hogy az eddigi óránkénti max. 12 percnél is több agymosásban lesz részünk. Az enyhítés a reklámozás módszereinek változására vonatkozik. Ezentúl törvényessé válik az osztott képernyős reklámozás, a virtuális reklámok sugárzása, valamint a termékelhelyezés a filmalkotásokban. Mi a termékelhelyezés? Az, amikor különböző márkák megjelennek a filmekben. (pl. Drakula vezethet Trabantot, ihat Bem-bemet, ehet Eugeniát, úgy hogy megjelenhet azok logoja, kiejthetik a termék nevét stb.) Könnyebb lesz majd a rendező, az operatőr és a vágó munkája, s még több pénz is jár érte. Viszont tájékoztatni kell a médiafogyasztót a film előtt, közben és végén, hogy a műalkotással együtt reklámot is fogyaszt. Ha ezt nem teszik meg, rejtett reklámnak minősül, és szépen megbüntetjük az illető tévécsatornát. A virtuális reklámozás pedig az, amikor különböző számítógépes trükkökkel pl. egy megvásárolt szórakoztatóműsor díszletét, hátterét egyéb reklámokkal tölthetik ki.
Ami a médiakoncentráció korlátozását illeti, ez elsősorban az egészséges versenyhelyzet, a médiapiacbeli egyensúly megőrzését hivatott szabályozni. Lényege, hogy egyetlen fizikai vagy jogi személy sem birtokolhatja az audiovizuális médiapiac több, mint 30 százalékát.
A törvény sürgősségi jellegét főleg a digitális műsorszórásra való átállás indokolja. Tudniillik, 2012. január 1. az a határidő, amíg az EU-s tagállamoknak át kell állniuk a digitális földfelszíni sugárzásra. Míg négy tagállam – Finnország, Svédország, Hollandia és Csehország – már teljesen átállt, addig nálunk még csak kísérleti fázisban tartanak.
A törvény továbbá pontosan meghatározza, hogy mi tekinthető európai audiovizuális terméknek, szorgalmazza a tudatos médiafogyasztásra való nevelést, a látási és hallási fogyatékkal élők számára is hozzáférhető produkciók, műsorok sugárzását… és – vigyázat! – a médiaintézmények örömére a pénzbírságok megkétszereződtek, azaz 5000-től 100000 lejig sújthatunk tévéket, rádiókat.

Egy válasz: “Drakula vezethet Trabantot, ihat Bem-bemet, ehet Eugeniát”

  1. Fekete kéz

    Minden törvény akkor működik ha betartják. Amúgy a törvényadta újdonságok az új Határon Átlépő Televízózás Dokumentuma szolgáltatta, kidolgozását Ralu Filip alatt végezte a Tanács. Érdekes, hogy Rasvan Popescu CNA elnök legfontosabb üzenete, a reklámkönnyítés volt. Magyarán jelzettt a tévéknek, hogy ő fasza fiú és egyértelmű, hogy kienk a pártján áll a Tévék és a Nézők meccsén.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree