Vakáció – hol volt, hol nem

Rég nem írtam blogot. Azóta Olimpai Játékokat is rendeztek. Ezúttal Kínában. Íme létezik sport a focin kívül is. Azok számára, akik a médiajelenség iránt érdeklődnek pozitív híreim vannak: a román közszolgálati adó olimpiai közvetítései hatszorosára növelték a TVR1 és a TVR2 nézettségét. Hatszor többen voltak hajlandók hajnalban ébredni azért, hogy élőben követhessék az olimpiát, mint azelőtt vagy azután. Mindez anélkül, hogy más csatornák elől elcsábították volna az álmatlan nézőket. (Az olimpiát követően a közszolgálati adó nézettsége csak az Aranyszarvas táncdal-fesztivál idején érte el a vezető pozíciót.)
A sport fejezetnél maradva, továbbra sem oldódott meg a román focibajnokság televíziós közvetítése körüli cirkusz. Van egy szerződés, amit mindenki másként értelmez, a lényeg viszont az, hogy a focibajnokságot egyelőre csak azok nézhetik, akik egy bizonyos szolgáltatónak az előfizetői. Ez nem is lenne gond, de azok sem láthatják, akik külön fizetnének érte – ez az egyik probléma. A másik pedig az, hogy ebben az országban, elég nehezen fogadható el például a brit modell, ahol a Premier League élő közvetítéseiért háztartásonként évi ezer fontot fizetnek – persze tiszteletben tartva az arányokat.
Ami engem illet, idén először részt vettem a rétyi triatlon versenyen és sikeresen leszaladtam a budapesti félmaratont. Emellett még részt vettem az Audiovizuális Tanács egészséges életmódot promováló kerékpáros országjárásában, és gyorsan letekertünk Csíkszeredából Brassóba.

Vakációból hazatérve látom, hogy a román politika egyre látványosabb produkciókra képes. Boc szerint a Szenátus alelnöki tisztségére a legalkalmasabb személy Vadim Tudor. Vadim Tudor szerint a miniszterelnöki tisztség betöltésére a legalkalmasabb személy Theodor Stolojan. Vadim, Stolojan és az államfő közösen emlékeznek Avram Iancura. Micsoda véletlen egybeesések. Itt számomra a kör be is zárult.

Az OAT-nál is mozgalmas őszre számítunk. Választási kampány lesz, amelynek audiovizuális szabályozása a mi feladatunk lesz – a játékszabályok meghatározása és azok tiszteletben tartásának felügyelete egyaránt. Október második felében pedig frekvenciavizsgákat tartunk rádiók számára, az OTV-én pedig továbbra sem került meg Elodia, mi több, úgy tűnik kifulladt a világ legprimitívebb és egyben legtöbb szankciót begyűjtő szappanoperája. D.D., aki újra feltalálta a televíziózást Romániában, attól tart, hogy az OAT felére csökkentheti audiovizuális licenszének érvényességét, ezért „El a kezekkel a nép televíziójáról” címen újabb önmagát áldozati szerepben feltűntető szappanopera forgatókönyvét írja. Véleményem szerint aggodalomra semmi oka, nem kell egyebet tennie, mint betartani az érvényben lévő törvényeket. Ha ő nem tartja be, mi befogjuk.

Megkezdődött az új tanév, és esik az eső. Bukarest teljesen bedugult.

5 válasz: “Vakáció – hol volt, hol nem”

  1. holla

    Evi ezer fontot a brit haztartasokban? A brit haztartasok jo resze a Sky Sports csatornakon nezi a Premier League meccseket.

    Ezen az oldalon:

    http://www.sky.com/portal/site/skycom/skyproducts/skytv/pricesandpackages/tvpackages

    vilagosan lathato, hogy az alap csomag es az alap+Sky Sports csomag kozott a kulonbseg havi 18 font, azaz 216 font egy evben.

  2. Kojak

    A Premier League mérközéseit a Sky Sports és a Setanta Sports közvetíti, ezek együtt tavaly 138 focimeccset közvetítettek élőben. Leellenőriztem, igazad van, nem ezer font, hanem 701,38 font, kb 890 euro/év, azaz kb 74euro/hó. Bocsánat az elhamarkodott pontatlanságért. Egyébként, aki nem akar ekkora összeget fizetni, az a BT Visionon, meccsenként kb 2,5 euroert, rögtön a mérközés után megtekintheti felvételről, vagy a BBC összefoglalóit. A különbség illusztrálásának kedvéért: igaz, havi 18 font a különbség (ha csak a Sky Sports-ot tartalmazó csomagra fizetsz elő), itt előfizetőként kb 1,5 eurorol beszélünk.

  3. holla

    Tudom, hogy a cikk nem errol szol, de …

    A Setanta honlap szerint a havi dij 12.99 font, ez a Sky 18 fontjaval egyutt havi 30 vagy evi 360 font.

    Nagyjabol ugyanannyi, mint Irorszagban ahol en elek (Sky van otthon). Itt a Sky Sports az alap csomag folott 30 euro, a Setanta pedig 18 euro havonta.

    Engem egyik sem erdekel kulonosebben, azt leszamitva, hogy az NASN (NHL, NBA stb) csak a 18 euros Setanta elofizetessel erheto el.

  4. holla

    Javitas, 12.99+18, azaz durvan 372 font.

  5. Kojak

    Igen. + az alapcsomag, mert anelkul ez sincs.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree