Média kampány és válság idején

Másfél éves OAT-tagságom alatt négy választási kampányt értem meg. Visszatekintve az előző évre, de akár évekre is, kiderül, hogy 2009 a rekordok éve volt, főleg a negatív rekordoké.

Idén összesen 2 millió lej értékben bűntettük a műsorszolgáltatókat, ez kb. kétszerese a 2008-as termésnek. Ebből a 2 millióból a műsorszolgáltatók 325 000 lejt a hathetes elnökválasztási kampány ideje alatt áldoztak fel, amikor az intézmény szinte minden energiáját a politikai pluralizmus illetve a kampányszabályok tiszteletben tartásának felügyeletére fordította. Országszerte összesen 189 televízió és 147 rádió vállalta az elnökválasztási kampány valamilyen formában való tükrözését. Ez idő alatt az OAT 34 pénzbírsággal – a fent említett összeg értékében – és 57 nyilvános felszólítással díjazta a műsorszolgáltatók teljesítményét. Újdonságként említendő pl. a manele csatornák politikai szerepvállalása: Prigoana két csatornája, a Taraf és az Etno összesen 80 000 lejjel támogatta az államfő kampányát. A figyelmeztető, felszólító leveleket nem számolom.

Az idei év két legnagyobb büntetését a Kanal D (pornográfiáért) és az Antena3 (az emberi méltóság gyalázásáért) gyűjtötte be, egyenként száz-százezer lejjel járultak az államkasszához. Egyébként a legtöbbet bírságolt televízió idén is az OTV volt – egyedül 350000 lejnyi büntit kapott. A büntetésekről ennyit…

A törvénykezés terén sikerült végre előbbre jutni, és szinte egy évig tartó számomra értelmetlen vita után, októberben a parlament elfogadta az új audióvizuális törvényt, amelyet még 2008 decemberében sürgősségi kormányrendelettel fogadott el a PNL-RMDSZ kormány. A törvény főbb újdonságai: az új, alternatív reklámmódszerek alkalmazásnak szabályozása, a digitális átállás paraméterinek meghatározása, valamint a pénzbírságok értékének drasztikus növekedése.

Szintén az idén sikerült kiterjeszteni, és európai szinten regionális jelleget adni az OAT és ORTT között már tavaly megkötött együttműködési megállapodásnak. E két alapító intézményhez december 11-én csatlakozott a cseh, a lengyel, a szlovák és a szerb médiafelügyelő hatóság is.

A 2008 decemberében elnyert 27 rádiófrekvenciából kevesebb, mint fele volt képes üzembe helyezni rádióállomását. Számunkra megnyugtató hír, hogy mindkét magyar nyelven sugárzó rádió már az éterben: az Erdély FM Marosvásárhelyen, a City Rádió pedig Zilahon és környékén szól.

A gazdasági válság többé-kevésbé demokratikusan sújtotta az audiovizuális médiát – bár a reklámbevételek átlagosan 30-40%-kal csökkentek, a nézettségi hierarchia jelentősen nem változott az elmúlt évben. A televíziók esetében idén is a PRO TV vezeti mezőnyt, majd őt követi az Antena1, és továbbra is az élmezőnyben a szappanoperákat sugárzó Acasa TV. A közszolgálati televízió pedig egyre ritkábban tűnik fel a nézettségi mutatók élvonalában. Persze a rating csupán egy és nem kizárólagos szempont egy műsorszolgáltató megítélésének esetében.
Ami a hírtelevíziókat illeti a Realitatea TV a legnézettebb, őt követi az Antena3, amely esti műsoraiban ugyan még vezet, de előnye egyre kisebb. A többiek ebből a versenyből teljesen kimaradtak.
A sporttévék rangsora tekintetében sincs említésre méltó változás, viszont már van olyan sportcsatorna, amelyik focin kívül tud mást is: pl Székely-körversenyt, hoki bajnokságot, különböző triatlon versenyeket vagy maratonokat közvetít.

A rádiók esetében országos szinten a közszolgálati és az Europa FM között, míg egyébként a Kiss, a ZU és a Radio 21 között zajlik a verseny.

Ami a 2010-es évet illeti az OAT számára a nagy kihívást az új törvény alkalmazása jelenti, elsősorban a reklámszabályozások alkalmazása és a digitális átállás levezénylése tekintetében. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a hazai audiovizuális média nézettségért, hallgatottságért folytatott harcában leginkább a kiskorúak jogai csorbulhatnak, de az emberi méltóság sem örvendhet túl nagy népszerűségnek egyes műsorszolgáltatók körében, a mindenre kiható gazdasági helyzet pedig a reklámozás terén előre nem látható mutációkat szülhet.

Továbbá nem feledkezhetünk meg két romániai magyar viszonylatban fontos évfordulóról sem. Az egyik a Román Televízió Magyar Adásának 40. évfordulója, a másik a fiatalabb Gaga Radió 10. születésnapja volt. Ezúton kívánok nekik erőt és kitartást ahhoz, hogy méltóképpen szolgálják nézőiket, hallgatóikat.

Ha már a hazai magyar audiovizuális médiánál tartok, van egy hírem. Nem tudom kinek mennyire felel majd meg, de hamarosan indul a műsorszolgáltatók magyar nyelvhelyességét monitorizáló projekt.

Kívánok minden olvasómnak, médiafogyasztónak és műsorszolgáltatónak eredményes és sikerekben gazdag boldog új évet.

4 válasz: “Média kampány és válság idején”

  1. Gáborrr

    Egész érdekes. Gáspáriktól kérdeztem meg egyszer, hogy az új médiatörvény mit hoz, és mondta, hogy a digitális átállásról szól. A kérdésem a következő lenne. Mikor fogja a román médiatörvény tartalmazni azt, amit már EU szinten elég sok médiatörvény tartalmaz, ez pedig a harmadik típusú, avagy közszolgálati rádiók létjogosultsága?

  2. Kojak

    A már egy éve érvényben lévő adiovizuális törvény 43. cikkelye egyértelműen kimondja, hogy alapítvány vagy egyesület is lehet műsorszolgáltató. És ha jól értem a kérdést, nem közszolgálatira, hanem közösségire gondol – persze ez nem kizárja, hanem ellenkezőleg, megerősíti a másikat.

  3. Koja-kos

    Végre egy jó beszámolóféle, akit érdekel már ezáltal valamicske infóhoz juthatott.
    kérdés:
    Kik végzik a nyelvhelyességi monitorizálást és mennyi pénzért, és milyen kritériumok alapján és ki válogatja össze a csapatot?
    Kösz
    BÚÉK, minden idelátogatónak és a bloggazdának!

  4. Gáborrr

    Igen, közösségit akartam írni. Igaz, hogy alapítvány is lehet műsorszolgáltató, de a mi rádiónk, annak ellenére, hogy elég egyértelműen közösségi, mégis kereskedelmiként van bejegyezve, és ha jól értettem Szenkovics Dezső szavaiból, akkor pont azért, mert a médiatörvény nem ismeri ezt a fajta rádiózást.

    A nyelvhelyesség monitorizálása jó ötlet, de pontosabban miből áll majd ez a munka, és kérdésem lenne az is, hogy ez milyen következményekkel járna?

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree