Verespatakról és a tömegsportok hirtelen népszerűségéről

Mai ülésünkön több mint 5 órán keresztül vitattunk két napirendi pontot. Az egyik Catalin Tolontan, a GSP újságírója által az Ifjúsági és sportminisztérium (MTS) hírdetéseivel kapcsolatasan megfogalmazott kérdés, a másik pedig a verespataki RMGC-médiakampány volt.

Nos, az előbbi megkeresés lényege az, hogy a MTS és két ügynökség között megkötött és utólag nyilvánosságra került szerződés tárgya többek között arra vonatkozik, hogy különböző műsorszolgáltatóktól egy promováló klipp lejátszását, valamint híreket rendeltek.
Mivel nem léteznek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy az a két ügynökség, amelyik szerződést kötött a MTS-vel valamilyen kapcsolatban lenne különböző műsorszolgáltatókkal, a hírekkel kapcsolatban nem tudtunk érdemben dönteni. Bár véleményem szerint túl sok a véletlen egybeesés, a műsorszolgáltatók határozottan állították, hogy ők az említett anyagokért nem kaptak pénzt, és semmilyen kapcsolatban nem állnak sem a minisztériummal, sem az illető ügynökségekkel.
Ami a véletleneket illeti: soha nem láttam ennyi és ilyen pozitív tartalmú hírt pl a tömegsportok promoválásról, sőt nagyon jól tudom, hogy milyen nehéz meggyőzni őket arról, hogy egy-egy ilyen eseményről tájékoztassanak. Egyébként zárójelben megemlíteném, hogy nemrég járt le a Román Kerékpáros Körverseny, vagy egy rangos nemzetközi rögbi torna, vagy az országos úszó és atlétika versenyek – látott-e valaki egyetlen hírt ezekről a sporthírekben? A tömegsportok népszerűsítésével még rosszabbul állunk, és éppen ezért volt számomra meglepő, hogy az Ifjúság napja alkalmából a műsorszolgáltatók hirtelen ilyen érzékennyé váltak a tömögsportok – természetesen egyes politikusokkal elegyített – promoválása iránt. Továbbá a véletlenekről: milyen fontosságú esemény lehet az, amelyről a hírcsatornák több mint 60 szalaghírben tájékoztanak egy nap?
Végezetül: döntésünkben csupán a klippekre korlátozódhattunk, és bizonyítékok híján a hírekre vonatkozóan egy közleményt adtunk ki, amelyben felhívtuk a műsorszolgáltatók figyelmét arra, hogy az audiovizális törvény értelmében tilos mindennemű külső beavatkozás a műsorszórók szerkesztőségi politikájába. Azokat a tévécsatornákat pedig, amelyek közvetítették az említett klippeket, az audiovizuális kód értelmélben nyilvános felszólításban részesítettuk, ugyanis a klipp véleményem szerint elsősorban a politikust promoválta, és nem az intézményt vagy az Ifjúság napját. Az a tény azonban, hogy mindez öt nappal a választási kampány startja előtt zajlott, csak megerősíti sokak gyanúját az említett véletlen egybeesésekkel kapcsolatban.

Az RMGC esetebében pedig leállítottuk azt a reklámot, amelyben arról kérdezik az ártatlan járókelőket, hogy mit is kellene kezdenie Romániának négymilliárd dollárral. Az ügyet első fázisban ezelőtt két héttel tárgyaltuk. A kód alapján akkor is meghozhattuk volna ugyanezt a döntést, de akkor a tanács jobbnak tartotta kikérni a RAC véleményét is, a RAC pedig szintén úgy értékelte, hogy ez a klipp megtéveszti a médiafogyasztót, úgyhogy leállítotuk. Milyen négymilliárd? Mennyiből? Miért? Mennyiért? Mintha utcai referendummal döntenének a költségvetésről. Ez olyan,mintha arról kérdeznék az embereket, hogy akarnak-e fizetésemelést.
Erről az ügyről még csak annyit, hogy máig egyetlen panasz sem jött erre vonatkozóan sem környezetvédő, sem média, sem emberjogi civil szervezetek részéről. Az egyetlen, aki megkeresett bennünket ezzel kapcsolatban, Funar volt, aki azt kérte a tanácstól, hogy tiltsuk be a klippet, mert a cég bányászati engedélyei nincsenek rendben. Nos, mi az ő panaszát elutasítottuk, mert az általa felvetett probléma megoldása nem a mi hatáskörünkbe tartozik, ami végső soron azt jelenti, hogy mi nem tilthatjuk meg az RMGC-nek, hogy reklámozzon, csak azt szabhatjuk meg, hogy törvényesen tegye, ha már teszi.

4 válasz: “Verespatakról és a tömegsportok hirtelen népszerűségéről”

  1. Kovács Péter

    A rizi-bizi ügyében az a poén, hogy ki fog derülni, hogy minden amit csinált teljesen törvényes. Úgy, ahogy a CNA nem tudott tenni semmit az ügyében, pedig teljesen egyértelmű, hogy miről szól a történet, ugyanúgy a többi vádat is meg fogja úszni. Biztos vagyok benne, hogy a parlamenti vizsgáló bizottság is ki fogja deríteni, hogy a dolog nem volt etikus (pl. van egy saját színpadod, és mégis bérelsz egyet 75.000 euro értékben), de a miniszterasszony teljesen törvényesen járt el.

  2. birtalancsanad

    Szia.

    Volt erről kb egy hete egy bejegyzésem… a végére “update”-olom a te bejegyzésed RMGC-s részére mutató linket…

  3. Kojak

    Az ügynek csak az audiovizuális médiával kapcsolatos részére utaltam. Ha az ügyet teljes egészében nézzük, ennél sokkal kevesebbért függesztettek már fel miniszetereket Romániában. A másik, amiről túl sokat beszélnek az ennek a hölgynek a politikai jövője, és szinte senkit nem érdekel az, hogy mi lesz a pénzzel. Egyébként, ami a médiakampánnyal kapcsolatos gyanakvást illeti, a pénzügyőrség könnyűszerrel nyomon követheti a pénz útját, hogy az valóban eljutott-e a médaszolgáltatókhoz vagy sem. A gond az, hogy valószínű ők megtudják, de a közvélemény nem, vagy ha igen, csak akkor, amikor egyéb érdekek úgy kívánják majd.

  4. lajos

    Apropo RMGC.
    Miert kene civil szervezet is uvoltson, ha a mediaban valami hulyeseg tortenik? Mar amikor megjelent a reklam, mar masnap fel kellett volna fuggeszteni (vagy szolni a RACnak). Az audiovizualis hatosag pontosan azert van, hogy vedje a tevenezo mentalhigeniajat! Igen, egyetertek, hogy a civil szervezetek is kene ilyen esetben lepjenek. De az On megfogalmazasabol mintha az derulne ki, hogy kell szoljon valaki, hogy az audiovizualis tanacs eszrevegye, hogy valami nincs rendben. (kulonben egyetertek felhaborodasaval, hogy a civil szervezetek ulnek es csak ulnek, de hat Onok azert vannak ott a mi penzunkon, hogy vedjenek ilyen mediaszennyektol…). Kulonben a kampany nagyon eros volt, szerintem az RMGC szemszogukbol sikeres. De jol kell ismerni az audiovizualis torvenyt, hogy valaki rajojjon, hogy jogilag hol tamadhato. Ahogy ertem, Onok sem tudtak eldonteni eloszor, hogy tenyleg beszuntetheto-e. Akkor honnan tudja egy civil szervezet??

    Es meg egy kerdes. Ha a reklam megjelenesenek masnapjan mar jelezte volna valaki, hogy baj van a reklammal, Onok hamarabb napirendre tuztek volna az ugy targyalasat?

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree