Ünnepi ratingek

Tudom, nem ajánlatos túl sok számadattal terhelni az olvasót, és megértem Őt, én sem terhelem szívesen csekély memóriámat számokkal, százalékos mutatókkal. (Amióta mobilom van, egy telefonszámot sem jegyeztem meg) Ennek ellenére az alábbiakban az ünnepi televíziózás statisztikáiból igyekszem tömör, de érthető összefoglalót készíteni.
Nos, az egyik legérdekesebb adat Karácsony estéjére vonatkozik. Este 8 és 10 óra között, amikor az angyal jönni szokott, legtöbben az Acasă tévét nézték, 9-9,5%-os volt a ratingje. A napi átlagot tekintve pedig a Pro Tv vezetett 2.9%-kal, a második az Antena1 volt 2%-kal.
A verseny az ünnepek között is a Pro és az Antena tröszt között zajlott. December 25-én az Antena1 nézettsége 3.9% volt, míg a Proé 3.1%. Igen szoros volt a verseny 26-án és 27-én is, amikor a napi átlag az Antena1 javára billent csekély 0,1%-kal.
A szilveszteri adatok ennél jóval egyértelműbbek. A napi átlag az Antena1 esetében 4.4%, a Pro Tv 3.9%, a harmadik pedig a TVR1 1,6%-kal. Ami az éjféli nézetséget illeti, az Antena1 nagyon elhúzott, 14,2%-kal megduplázta előnyét a TVR1 7,2%-val szemben, nem beszélve a Pro Tv 6,4%-áról. A fenti adatokat egybevetve akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy az antennások jobban felkészültek, és valószínű többet is áldoztak az ünnepekre, vagy egyszerűen jobban értik az ünnepek alatt tévézők pszichológiáját.
Az év első napján az Antena1 előnye 0,4%-ra csökkent a Pro tévével szemben, míg 2-án, 3-án és 4-én mondhatni visszaállt az évi átlagos trend, ami a Pro Tv 1,5-2%-os fölényét mutatja.
Még említésre méltó adatoknak számítanak a Pro Tv két híradójának nézettségi mutatói is: az esti hét órás hírek nézettsége egyszer sem esett 11 % alá, míg más tévéadók híradói meg sem közelítik a tíz százalékot (pl. a Realitatea napi csúcsértéke nem éri el a 4%-ot sem). Az ún. Ötórás hírek ratingje a hiedelmekkel ellentétben csupán 3% körül mozog. Ha ez tovább csökken, akár bíztató jelenség is lehet.
A tanulságokat ki-ki vonja le magának.

9 válasz: “Ünnepi ratingek”

  1. Baranyai

    Nincs magyar szó a rating helyett?

  2. Kojak

    Már vártam. :-)
    Elméletileg van: a nézettség lenne, csak akkor mindig hozzá kellene tenni, hogy melyik. Mert tulajdonképpen két dolgot mérnek. Van a sima, ez lenne a rating, és van a shared, ami nem az összlakosságra (a média esetében pontosabban háztartásokra) vonatkozna, hanem a tévénézőkre. Tükörfordításban megosztott nézettség. Szándékosan nem írtam a “megosztott nézettségi” adatokról, így is túl sok a szám, a százalék.

  3. bejelento

    Hétfőn január 5-én a székelyudvarhelyi D3 televízió sportadását néztem este fél kilenctől. A Communitas Alapítvány által támogatott műsorban a következőre lettem figyelmes. Katona Zoltán műsorvezető egy olyan pólót viselt amin a Carling felirat tündöklött főműsoridőben. A Carling egy angol sőrmárka, amit kiskorúak is nézhettek fél órán keresztül. Kíváncsi vagyok Verestóy Attila sógorának Ferenczy Károly televízióját milyen szankciókkal sújtjátok egy ilyen megmozdulásért, de tényleg felháborító amit Udvarhelyen az összes rádió és tévé megenged magának. Az még csak egy dolog, hogy a magyar nyelv helyes használatával is gondjaik vannak, de hogy a CNA szabályaira is fittyethánynak az már gáz.
    Várom válaszod esetleg az erre vonatkozó törvényt s a legjobban a szankció, amit alkalmaztok jelen esetben.

  4. tundelany

    Boldog uj evet Csikorszagbol! Ilyen adatok vannak-e pl. a magyar audiovizualis mediumokra vonatkozoan? Erdekes lenne megtudni, melyik radio milyen hallgatottsaggal rendelkezik, a tevekrol nem si beszelve.:)

  5. Kapitany

    Magyarul a rating – nézettség(i arány)
    shared rating – közönségarány.

    ld. pl.: Antal-Gazsó-Kubinyi: Médiabefolyásolási technikák kislexikona- 2005.
    vagy: Fazekas Ildikó – Harsányi Dávid. Marketingkommunikáció. 2000
    vagy: Kommunikációtudományi Nyitott Enciklopédia (http://ktnye.akti.hu/)

  6. Kojak

    Tündelány: a GFK sajna nem méri őket. B.Ú.É.K!

    Kapitány: köszönöm.

    Bejelentő: a törvény szempontjából nincs relevánciája annak, hogy ki támogatja a műsort, hogy ki kinek sógora. Bejelenteni pedig alkamasabbak a hivatalos csatornák, az OAT-nak van Hargita megyei felügyelője, továbbítom neki panaszodat. A magyar nyelv használatával kapcsolatos megállapításoddal teljes mértékben egyetértek. Elárulom, hogy dolgozom egy projekten, ami lehet, hogy javít majd a helyzeten. A törvény a legfrissebb módosításaival együtt megtalálható a http://www.cna.ro honlapon.

  7. bejelento

    Köszi. Tudom, hogy nincs relevánciája a dolognak, csak hajlamosak ezek az urak azt képzelni, hogy nekik mindent szabad és majd odaszólunk, hogy hagyják már békében őket meg hasonlók. Rég benne vagy Te is a Bukaresti mocsárban, tudod, hogyan működnek ezek a dolgok, néha. Hála egyre kevesebbszer. Sajnos a területi embereiteket mégjobban tudják befolyásolni, de bízom benne, hogy ha az ilyen “apróságok” miatt is a fejükre koppintanak, akkor majd a nagyobbakat nem merik elkövetni.

    Sikeres munkát ebben az évben is és remélem téged nem érinthet a kormányváltás mint egy csomó más barátomat.

  8. olvasó

    Boldog új évet kívánok mindenkinek.
    Véletlenül tévedtem erre az oldalra, és elragadtatással olvasom, hogy az új esztendőben is hűek vagyunk önmagunkhoz, tehát a mi kis erdélyi magyar világunkon túl semmi sem érdekel, mindent magyarítani akarunk és mindenkit fel akarunk valamiért jelenteni, mert mély magyar érzelemeink nem engednek másként cselekedni.
    Apropó helyesírás:
    Kojak Ünnepi ratingek c. cikkében a “bíztatás” az sajnos csak biztatás, merthogy rövid i-vel írják.
    Bejelentő úr feljentő cikkében pedig épp a legfontosabb szót rontotta el, vagyis a sört. Hiszen mióta világ a világ a sört rövid ö-vel írják, de lehet, hogy Udvarhelyen hosszú ő-vel ejtik. Javaslom a tévedések elkerülése végett a ser-t.
    Éljen a magyar szabadság, éljen a haza.

  9. sanyi

    Boldog névnapot Kojak!:)

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree