Van új szabályzat

Szinte egyéves munka, nehéz egyeztetések, közviták és belső konfrontációk után végre megjelent a Hivatalos Közlönyben és érvénybe lépett az új Audiovizuális szabályzat, közismertebb nevén a „kód”. Bár sok helyen módosítottuk – és minden bizonnyal szigorítottuk -, azok, akik eddig is tiszteletben tudták tartani, nincs amiért aggódjanak.

A módosítások elsősorban a 2009 novemberében elfogadott Audiovizuális törvény reklámszabályozásra vonatkozó előírások alkalamazását tisztázza, de lényeges változtatások történtek a korrekt tájékoztatást, a kiskorúak védelmét, valamint az emberi méltóságot taglaló fejezetekben is. Személy szerint sokat dolgoztam ezen a szövegen, jobbnak tartom, mint előző változatát, de nem tartom tökéletesnek: vannak hiányosságai, sokszor a túlszabályozás érzetét kelti, és több előírása is nehezen alkalmazható. Elsősorban azokat a cikkelyeket módosítottuk, amelyek lehetőséget nyújtottak visszaélésekre, különféle értelmezéseket tettek lehetővé vagy kiskapukat jelentettek a törvény alkalmazása terén.

Szinte minden cikkelymódosításnak saját története van, egyesek abszurdnak hatnak…talán azért, mert ez a médiapiac (is) időnként elég abszurd. Ilyen például a sportrendezvények közvetítésére vonatkozó előírás, vagy pl a gyógyszerreklámok esetében a figyelmeztető szövegre vonatkozó szabályozások. A reklámszabályozás terén egyérteműbbé tettük a termékelhelyezés, a megosztott képernyős reklám vagy az elszigetelt/önálló klipek feltételeit.

Nem értettem egyet az egészségügyi szolgáltatások reklámozásával, de a többség akarata érvényesült, és nem tudtam elfogadtatni, hogy a szabályzat szövegébe kötelezővé tegyük minden műsorszolgáltató számára, hogy legyen egy nyilvánosan felvállalt belső szabályzata, ezt csak az audiovizuális licensz megadására, illetve meghosszabbítására vonatkozó határozatba sikerült beépíteni. Egyébként saját elképzeléseim nagy részét, vagy a hozzám beérkezett kevés javaslatot sikerült belefoglalni az új szabályzatba, amelynek magyarnyelvű változata is hamarosan rajta lesz az OÁT honlapján. Románul egyelőre itt elérhető: http://www.cna.ro/Decizia-nr-220-din-24-februarie.html.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree