Pop rulez*…

De ez nem pop art, hanem vegytiszta populizmus, és nyilván nem művészettörténetre, hanem kortárs politikára utalok. Pontosabban az RMDSZ elnökválasztási kampányának egyre sajátosabb mozzanataira… kezdetben azt hittem, hogy valamilyen amerikai mintára épül a forgatókönyv: a jelöltek sorra megméretkeznek az államokért (erdélyi léptékben: megyékért), s aki a legtöbbet besöpri az nyer, de nem így van, ez csak az előjáték volt.
Következett a vasárnap esti tévé-vita, amikor a Duna tv 561 kongresszusi küldöttnek szervezett estiműsort, ugyanis feltételezem, hogy annyit ők is tudtak, hogy egy szervezet kongresszusán nem a közvélemény, nem a kárpát-medencei összmagyarság szavaz. Egyébként, ha küldött lennék borzasztóan bosszantana, ha valaki azt feltételezné rólam, hogy tévéműsorból kell megismernem szervezetem elnök-jelöltjeit. A szennyesteregetés minden bizonnyal nézettséget hoz, és minden kereskedelmi csatorna ebből él. No de sem a közszolgálati média hitelének, sem egy politikai szervezetnek nem tesz jót a bulvárosodás. Nem emlékszem sem romániai, sem magyarországi pártelnök-jelöltek tévévitájára. Lehet, hogy rossz a memóriám, de nem láttam, sem Crin Antonescut Tariceanuval, sem Pontat Geoanval, sem Bocot senkivel tévévitázni… de ha látnám Orbán Viktort vagy az MSZP (ha még van ilyen) elnökét egy ilyen vitában, talán megérteném a Duna tv problémáját.
Azt viszont végképp nem értem, hogy ha már minden áron kell az esti showműsor annak az 561 küldöttnek, akkor miért nem lehet egy igazi erdélyi showt produkálni? Ahol erdélyi a rendező, a színész, a forgatókönyvíró, a téma, esetleg a jegyszedő… mert a nézőkre – úgy látom – senki nem kíváncsi.

Viszont jó tudni, hogy olyankor is van kire számítsunk, amikor sehogy nem tudunk valamit elrontani.

*egy régebbi bejegyzésemben már használtam ezt a címet

2 válasz: “Pop rulez*…”

  1. kesztió

    A logikád azért kissé sántít. Tény és való, hogy a kongresszusi küldöttek szavaznak, de az RMDSZ potenciális szavazótáborának sem árt tudnia, kik is vannak versenyben. Még akkor is, ha kampány- meg bulvárízűre sikeredik a műsor. Mivelhogy nem a kükdöttekért van az elnökség, hanem azokért, akiket a párt képvisel.

    Én például Hunor távolmaradását (magyarra fordítva, félemét a megmérettetéstől) annyira beszédes jelnek értékeltem, hogy eldöntöttem: Ha Hunor lesz az elnök, én befejeztem az RMDSZ-szel.
    Érthetőbben: többet a büdös életben nem szavazok rájuk. Már csak ezért is megérte az adás, nemde?

    Abban egyetértek, hogy a műsornak Erdélyben lett volna a helye. De valódi okok firtatásába inkább ne menjünk bele…

  2. KSz

    Nem történt semmi különös, csupán nyomásgyakorlás. A magyar nemzet, a magyar állam, a DunaTv nem partner a Kelemen Hunor féle demokráciához, politikához.
    Egyszerű az üzenet, lehet fanyalogni. A demokrácia elemi gyakorlásával meg lehetett volna előzni.

Válasz

Spam Protection by WP-SpamFree